18 Nisan 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

ÇEMBERİMDE GÜL OYA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen “eTwinning Projesi” kapsamında 81 ilden 81 okul ve 1.000 öğrencinin katılımıyla düzenlenen “Çemberimde Gül Oya” sergisi, Ezine’de açıldı.

Kaybolmaya yüz tutan kültürel değerlerin tanıtılması amacıyla 81 ilden 81 okul, kendi şehirlerini tanıtan videoların kare kodlarının, manilerin, kartpostalların, yemenilerin, el işlerinin, maniler ve türkülerin yazıldığı levhalar, yöresel yemek tarifleri ile işlemelerden oluşan sergi, Ezine ilçesine bağlı Geyikli İlkokulunda düzenlenen törenle açıldı.

Törene Ezine Kaymakamı Ali İkram Tuna, Geyikli Belediye Başkanı Ercan Yılmaz, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Işıl Korkmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Doğan Geyikli Jandarma Karakol Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Ahmet Öner Saraç, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Çağlar Uğurlu, öğretmenler ve öğrenciler ile veliler katıldı.

Projenin koordinatörü ve okul öğretmeni Cem Moran, açılışta yaptığı konuşmada, “ Çemberimde Gül Oya” projesinin ulusal bir kültür projesi olduğunu, bu proje ile kültürlerarası etkileşimi , henüz kaybolmamış kültürel değerlere sahip çıkmayı, 81 il, 81 okul, öğretmenler ve öğrenciler arasında birlik-dostluk paylaşımını amaç edindiğini söyledi. Oran, “ “Çemberimde Gül Oya” projesi, zengin bir kültür birikimine sahip ülkemizin, yöresel değerlerini öğrencilerimize ve yetişen kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Öğrencilerimizi 81 ilimize götürme imkanımız yok, ama bu sergi ile 81 ili öğrencilerimizin öğrenebilmesi için bu sergi ile okulumuza getirdik. Çemberimde Gül Oya Sergisi ile Mardin’in Süryani kahvesini, Amasya’nın bamyasını, Batman’ın Hasankeyf Türbesi ve kalesini, Bilecik’in Şey Edebali ve Ertuğrul Gazi Türbelerinin, Çorum’un Yazılıkaya, Hattuşaş, Alacahöyük, Ören Yerlerini, Edirne’nin Selimiye Camii’ni, Eskişehir’in Lületaşı, tarihi Odun Pazarı evlerini bu sergimizde inceleme fırsatı bulacağız. Kültür mirasları geçmişin tanıklarıdır ve geleceğin şekillenmesinde etkinlerdir. Günümüzün teknoloji çağında ülkemiz kültürel bir değişim ile karşı karşıya kalmaktadır. Proje ile 81 ilde yapılacak sergiler ile farklı insan guruplarına ulaşmak, zengin kültürümüzü tanıtmak ve farklılıklarını her şeyiyle birlikte, beraber güzel olduğunu yansıtabilmek ana temamızdır” dedi.

Proje ile Çanakkale’yi Geyikli İlkokulu olarak temsil etmenin ve Türkiye’de 79. sergiyi yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Moran, “Bu proje ile Türkiye’nin değerlerini keşfederken, Çanakkale kültürümüzü de yeniden ela almak istedik. Bu maçla Çanakkale’ye özgü kıyafetler, halk oyunları, yemekler, maniler, türküler eşliğinde tüm Türkiye’mizin değerlerini paylaşmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Projenin koordinatör yardımcısı Okulun İngilizce öğretmeni İsmail Erdoğan’da, Çemberimde Gül Oya serginin Çanakkale ili olarak kendi okullarında gerçekleştirmelerinin kendiler için övünülecek ve kıvanç duyulacak bir durum olduğunu ifade ederek, “Bu sergi 81 ilden toplanmış olan el işleri, maniler ve daha bir çok kültürlerimizi barındıran bir arada olduğu bir motiftir. Zaten bu yüzden 81 il 81 motif diyoruz. Bu motiflerde sergimizin adı olan Çemberimde Gül Oya gibi birbirlerine işlenmişlerdir. Her bir ilin kültürü birbirine ,ilmek ilmek işlenmişlerdir.  Buna ek olarak da bir milletin nasıl var olduğunu, atalarımızın nasıl mükemmel bir şekilde bir kültürü emanet bıraktığının bizimde bu emaneti hakkıyla devralıp bir sonraki nesile devam ettirir bir şekilde aktarılmasını sağlamak için bu sergiyi kendi okulumuzda gerçekleştiriyoruz” dedi.

Törende okulun halk oyunları ekibinin sergilediği folklor gösteriminin ardından serginin açılışı yapıldı.

Kaymakam Ali İkram Tuna, protokol üyeleriyle sergiyi gezerek, stantlarda görevli öğrencilerden bilgi aldı.

 

 

 

About Post Author