20 Nisan 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

“ÇİFTÇİ AİLELERİ EĞİTİMİ VE BİLGİ YARIŞMASI”

Çanakkale Ziraat Odası ve Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “ÇİFTÇİ AİLELERİ EĞİTİMİ VE BİLGİ YARIŞMASI” projesi merkeze bağlı Dümrek Köyünde başladı.

Dümrek Köyünde düzenlenen yarışmaya Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Şener Akçay, Abdulkerim Yavuz, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Şube Müdürleri, AK Parti İl Genel Meclis Üyeleri Ahmet Çiçek, Ufuk Ünver, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası Ziraat Mühendisleri ve personelleri katıldı.

Yarışma öncesinde konuşan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; “Değerli Dümrek Köyü halkı, öncelikle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bizim çok önemsediğimiz ve size çok faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir proje. Tarım her gün değişiyor, her gün gelişiyor. Bu değişikliklerden ve gelişmelerden bizim üreticimizin her daim haberdar olması bizim için ve Bakanlığımız için çok önemli. Daha eğitimli daha bilinçli üreticiler yetiştirmek Bakanlığımızın bir politikası. Bizim de bu projeye sahip çıkıp bu gelişmeleri takip etmemiz gerekiyor. Bu takip de yarışmalarla ve eğitim programlarıyla olacak. Çanakkale bildiğimiz üzere ürün yelpazesi geniş olduğu bir il. Dolayısıyla bu gelişmelerden en çabuk haberdar olması gereken illerimizden de bir tanesi. Bizim çok önemsediğimiz bir proje, sizler de bu projeye sahip çıkarsınız ve ortaya güzel başarılı bir iş çıkar. Ben bu projeyi geliştiren İl Müdürlüğümüze huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bizi burada ağırladığınız için çok teşekkür ediyorum. Hepinize selam ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Çanakkale İl ve İlçelerinin köylerini kapsayan projenin amaçları;

Çiftçilerimize tarım, hayvancılık ve su ürünleri ile ilgili yeni teknikleri aktarmak, Bakanlığımızın uygulamaları ile ilgili bilgi vermek, Köyde ve köyler arasında çiftçilerimizin birbiriyle olan iletişim ve iş birliğini artırmak, Çiftçilerimizin kurumumuzla olan bağlarını güçlendirmek, Çiftçilerimizin yapmayı düşündükleri proje varsa proje hakkında bilgi vermek, varsa proje fikirlerini almaktır.

Eğitim ve Bilgi Yarışması Programı

Eğitim ve Bilgi Yarışması kapsamında önce köyün ihtiyacına göre belirlenmiş olan konularda eğitim yapılacak ve ardından o anda eğitime katılanlar arasında gönüllü olan çiftçi ailelerle yarışma düzenlenecek. Köyde yaşayan, geçimini tarım, hayvancılık ve su ürünleri ile sağlamaya çalışan çiftçi ve balıkçı ailelerini kapsayacaktır.

Eğitim ve Bilgi Yarışmasına Kimler Katılabilir

Eğitime tüm çiftçiler katılabilir. Yarışmaya katılmak isteyen köyde ikamet eden, en az iki yıldır köyde çiftçilik yapan, en az okur-yazar, en fazla lise mezunu olan, 18 yaş ve üzerindeki TÜRKVET veya ÇKS kaydı olan çiftçi aileleri yarışmacı olabilir. (Yarışmada aileyi temsil edenlerden birinin kayıtlı olması yeterlidir.)

Eğitimlere ve yarışmaya katılmak isteyen çiftçilerimiz ne yapmalı?

Eğitim ve yarışmaya katılmak isteyen çiftçilerimiz; Köy Muhtarlığına başvurarak form doldurabilirler.

Başvuru Süresi

Köy Muhtarlığının köyde yapacağı duyuru tarihinden itibaren 1 haftalık süre içinde başvurulabilir.

Eğitim ve Yarışma Konuları

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanarak Bakanlık tarafından onaylanan 2018 yılı Eğitim Yayım Programına uygun bir şekilde köyün yapısı da göz önüne alınacak ve aşağıdaki eğitim konularından bir veya iki eğitim konusu seçilerek gerçekleştirilecektir.

Buzağı, Kuzu ve Oğlak Ölümlerinin Önlenmesi, Sürü Yönetimi,  Arıcılık, Süt Hijyeni, Suyun verimli kullanımı ve modern sulama yöntemleri, Domateste Damla Sulama Ve Gübreleme, Örtü Altı Tarımı, Zeytin Hastalık ve Zararlıları, ÇATAK projesi, Alternatif Enerji Kaynaklarının tarımda kullanılması (Güneş,  Rüzgar ), Coğrafi işaretlerin önemi, Trinova yetiştiriciliği, Su Ürünleri ve Balıkçılık, Kooperatif eğitimleri,  Genç Çiftçi Projeleri, Tarımsal Desteklemeler, Kırsal Kalkınma Desteklemeleri, Tarım Sigortaları, Güvenilir gıda üretimi, Diğer Konular

Ayrıca köylerde üretim ve yetiştiricilik yapan her köyün kendi ihtiyaç ve talebine göre, köy muhtarları, kooperatif başkanları, önder üreticilerin de ortak fikirleri alınarak farklı eğitim konuları belirlenebilir.

Eğitim ve Yarışma Nerde ve Ne Zaman Yapılacak?

Köy Muhtarlığı, Kooperatif Başkanlığı vb. tarafından köy içinde uygun bir salon belirlenerek programın yapılması için hazırlanacak ve burada gerçekleştirilecektir

Eğitim ve yarışma programı köylerde Muhtarlıkla işbirliği yapılarak belirlenen tarihte 1930 – 2130  saatleri arasında yapılacaktır.

Eğitim ve Bilgi Yarışmasında Kimler Eğitim Verecek

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce belirlenen konu uzmanları teknik personeller tarafından eğitimler verilecektir.

Eğitim ve Bilgi Yarışması Kaç Aşamadan Oluşacak?

Köy yarışmaları, İlçe yarışmaları, Final yarışması olmak üzere 3 aşamalı olacaktır.

Eğitim ve Bilgi Yarışmasında Yarışma Soru Tipi

Çoktan seçmeli dört şıklı test usulü şeklinde olacaktır. Yarışmada 1., 2., 3. olanlar İl Müdürlüğü Şube müdürlerinden oluşan Jüri tarafından belirlenecektir. Her Köyün Yarışmacı Birinci Ailesi İlçe Yarışmalarında Köyünü temsil edecektir. Her İlçenin Birinci Yarışmacı Ailesi Final Yarışmasında İlçesini temsil edecektir. Sonunda 12 İlçe kendi arasında yarışarak İl Birincisi Ailesi belirlenecektir

Eğitim ve Bilgi Yarışmasında Ödüller

Her yarışma sonunda dereceye giren 1., 2. ve 3. Yarışmacı Ailelere imkanlar dahilinde çeşitli ödüller verilecektir.

Dümrek Köyünde yapılan Çiftçi aileleri eğitim ve bilgi yarışmasını ise Ümit ACAR ve Arzu ACAR kazandı.

About Post Author